zaterdag 14 juni 2014

We hebben niks van het songfestival geleerd. Nederland Spanje 5-1 een les in ondernemerschap.

Waar een groot land klein in kan zijn.
 Excuses zijn eigenlijk meer op zijn plaats.
We hebben gewonnen. We hebben de regerend wereldkampioen met 5-1 en verslagen en daarmee is dit WK voor Nederland eigenlijk al een succes. Nou ja we, van Gaal en zijn elf mannen hebben gewonnen. Ja precies van Gaal. Niet dat we dat leuk vinden. Daarom praten we ook over een briljante van Persie en geweldige Robben. Het lijkt een patroon. Ilse en Waylon waren eerder door de kenners als kansloos bestempeld en nu was het de beurt aan van Gaal met zijn mannen. Ook nu wisten de kenners het weer zeker, het was een kansloze missie. Hoewel van Gaal een voetbal CV heeft waar je U tegen zegt wordt hij in eigen land door de kenners slecht verteerd. Hij doet namelijk van die rare dingen. Dat laatste valt ook moeilijk te ontkennen het is een wonderlijke man die soms onverklaarbaar gedrag ten toon spreidt. Nederland houdt niet van mensen met eigen ideeën en afwijkend gedrag, we zagen het met Ilse en Waylon al eerder. Middelmatigheid is wat er gepredikt wordt. Van Gaal is een eigenzinnig voetbalondernemer die functioneerde in de grootste voetbal slangenkuilen van de wereld en overal succes boekte. Ondanks die successen nam hij het risico om nogmaals het Nederlands elftal te willen leiden. Een project met een zeer hoog afbreuk risico, bovendien niet een erg makkelijk klusje.

Op basis van zijn CV had van Gaal van de pers wat krediet mogen verwachten. Dat kreeg hij niet. Sterker de afgelopen dagen werd hij door de media met de grond gelijk gemaakt. Wat werd er om hem gelachen en wat werd er op de man gespeeld. Daarmee werd de druk op het elftal en de coach verder opgevoerd. Maar van Gaal werkte stoïcijns door. Natuurlijk is het daarom voor de pers nu niet meer zo makkelijk om hun schreden terug te keren en het krediet aan van Gaal te geven dat hij verdient. Dat succes zal vandaag daarom door de media ongetwijfeld op het conto van de sterspelers worden bijgeschreven. In de nabeschouwing hadden van Persie en Robben er zelf overigens geen enkele moeite mee. Ze noemden man en paard. Van Gaal had het voorspeld. Zij toonden daarmee wel een warm respect. 


Van Gaal toonde ondernemerschap en ging zijn eigen weg. Hij nam zijn mannen mee op sleeptouw naar Brazilië. Hij introduceerde tegen de stroom in een afwijkend voetbal systeem en verzorgde daarmee Nederland een mooie historische voetbal avond. De stuurlui schudden hun hoofd. Hij nam daarmee alle mogelijke risico's om door de vijfde colonne te worden neergesabeld. De boodschap is helder laat de ideeën van de professionals het zwaarst wegen. Vermijd consensus en geef support aan diegenen die bereid zijn om de risico’s te nemen. Achteraf is Nederland weer trots. Waar een groot land klein in kan zijn. Excuses zijn eigenlijk meer op zijn plaats.

Als je dit een aardig artikel vindt dat is dit artikel ook interessant voor je.
Het Eurosongfestival, een les in ondernemerschap

Geen opmerkingen :

Een reactie posten