zondag 6 juli 2014

Nederland Costa Rica. Voetbalkenners worden draaikonten.

Het inbrengen van een penalty specialist
is een regelrechte innovatie 
Het land van 17 miljoen bondscoaches en voetbalkenners. Iedereen heeft er verstand van zo wordt gezegd. Bij de wedstrijd Nederland Costa Rica bleek het tegendeel. Je hebt coaches die er iets van kunnen en je hebt kenners die er niets van kunnen. Nederland had 68 procent balbezit, speelde aanvallend voetbal met drie spitsen en creëerde veel kansen. Costa Rica kreeg maar één echte kans. Nederland speelde het voetbal dat door de kenners zo wordt gepropageerd. Dominant en aanvallend. Resultaat na 120 minuten voetbal nul. Nederland had een sterke tegenstander. Daarmee doel ik niet op de elf van Costa Rica, de belangrijkste tegenstander bleek Jorge Luis Pinto. Juist ja, de succes coach van Costa Rica. In het verleden werd hij al landskampioen in vier verschillende competities in Zuid Amerika. Een coach die met groot respect benaderd moet worden. Op dit WK haalde hij met het elftal van een land met nog minder inwoners dan Denemarken de kwart finales. Costa Rica eindigde ongeslagen bovenaan in een poule met Engeland, Italië en Uruguay. Daarna versloeg hij ook nog de zuigende Grieken. Luis Pinto had de stukken weer goed op het bord gezet en minstens zo belangrijk hij had ditmaal ook het geluk aan zijn zijde. De bal ging er gewoon niet in en dus moesten er penalty’s aan te pas komen. Terwijl de hele wereld keek gebeurde er iets zeer opmerkelijks van Gaal wisselde in de 120ste minuut van keeper. De verbaasde Cillessen eruit en de tot op het bot gemotiveerde Krul erin. Krul stopte twee penalty’s en Nederland ging door. Het klinkt allemaal simpel.

Het WK verdeelt Nederland in twee kampen. Je bent voor van Gaal of je bent tegen. De kenners hebben duidelijk moeite om toe te geven dat er iets bijzonders gebeurd op dit WK en dat Louis van Gaal daar een cruciale rol in speelt. Een eenmaal betrokken stelling wordt zelden verlaten. De eerste stap terug die de kenners hebben gemaakt is de scheiding van de mens en de coach. Een knieval van Derksen, waarschijnlijk op verzoek van RTL baas Galjaard omdat de kijkcijfers onder druk stonden. De trouwe volgers van Derksen en andere kenners nemen het concept scheiding van mens en coach klakkeloos over. "Louis is een uitstekende coach maar een nare man" zo is het standpunt. Ik zag een Tweet van BNR's sportcolumnist Jaap Stalenberg voorbij komen, die het nodig vond om het woord coach zelfs met hoofdletters te tweeten. Hij wilde daarmee, naar ik aanneem, de coach van Gaal complimenteren maar de mens van Gaal direct in de hoek zetten. Goed beschouwd een raar idee. Nederland heeft een traditie op het gebied van privacy van sportmensen, in tegenstelling tot de ons omringende landen. De kenners tonen zich ware draaikonten. Ze worden ingehuurd om van Gaal zijn prestaties als coach te duiden en is het niet juist zijn persoonlijkheid die hem maakt tot de trainer die hij is. Als de kenners zijn kwaliteiten als mens, wat dat dan ook mag betekenen, willen bespreken kunnen ze beter bij Albert Verlinde aanschuiven.

De kenners, journalisten en analytici willen nu graag aanschuiven bij de mensen die achter van Gaal staan maar tegelijk de ruimte houden voor hun eigen achterafgelijk. Zo kun je lekker meehossen en daarna weer een ander standpunt innemen. Ik herken ze wel. De mannen, ja het zijn vaak mannen die zeggen dat het niet gaat lukken. Mannen die Columbus vertelden dat hij niet naar de west kon zeilen omdat dat de aarde plat was. Columbus was niet bang om van de aarde te vallen. Hij wist zo goed als zeker dat de aarde rond was en omdat te bewijzen voer hij naar de West en ontdekte er het Zuid Amerika van Costa Rica. Het zijn de doe maar gewoon mannen. Bij elke introductie, innovatie of reorganisatie kom je ze tegen. De tegenhoud mannen die zich koesteren in het achteraf gelijk. Als we naar deze mannen hadden geluisterd was Nederland nog steeds een moerasland.

Een keeper wisselen voor de penalty reeks was op dit niveau nog nooit vertoond en is daarmee een regelrechte innovatie in het voetbalspel. Ik sluit niet uit dat dit navolging gaat krijgen. In toekomst zit misschien wel bij elke knock-out wedstrijd een penalty specialist op de bank. De belangen zijn er groot genoeg voor. Het was het moment van de wedstrijd, van Gaal zette Luis Pinto schaakmat. De keeper, Tim Krul, was zich volledig bewust van zijn moment. Fit en volledig in focus stopte hij twee penalty’s. De spelers van het Nederlands elftal geloofden met de komst van Krul dat het kon en de spelers van Costa Rica dachten dat er een geheim wapen op het veld kwam. Daarmee versloeg van Gaal uiteindelijk Louis Pinto. Een bijzondere wending waar nog tot in lengte van dagen over zal worden gesproken. De wedstrijd Nederland Costa Rica was daarmee voor mij een wedstrijd van de coaches.


Als je dit een leuk artikel vindt, dan ben je ook geïnteresseerd in;

-Nederland Mexico 2-1 een les in voorbereiding.

-Nederland Chili 2-0 een les in verandering.
-Nederland Australië 3-2 een les in verwachtingsmanagement.
-Nederland Spanje 5-1 een les in ondernemerschap.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten