maandag 21 maart 2016

Kan 1+1 ook een groen vogeltje zijn?

1+1 = Groen vogeltje
Er zijn inmiddels heel wat fancy namen bedacht voor rekenmachine marketing, in de kern gaat het om marketing die op basis van data probeert mensen het juiste aanbod te presenteren. 

Omdat het internet bestaat uit nullen en enen zijn er steeds meer marketeers die geloven dat mensen ook bestaan uit nullen en enen. Die geloven dat hun product of dienst echt relevant zou kunnen zijn. Als je maar genoeg nullen en enen hebt verzameld dan zou je gedrag kunnen voorspellen of nog mooier de toekomst. Je hoeft simpelweg de juiste match te maken en het wonder geschiedt. De klant is voor eeuwig blij.

Ik heb moeite met deze manier van denken. Misschien wel omdat je los komt van de werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin je een innerlijke drive hebt om gewoon iets heel gaafs te doen. Iets te doen waar je zelf in gelooft. Dat geloof kan zo sterk zijn dat je besluit alles aan de kant te zetten om het zelf te gaan doen. 
Tegen alle weerstand in. Om een onderneming te starten op basis van jouw ideeën en drive. 

Sam van den Bergh en Anton Jurgens de grondleggers van Unilever deden het. Henri Deterding van Shell deed het, Gerard en Anton creëerden uit het niets hun wereldconcern Philips. Wim Wennekes schreef er met de Aartsvaders een meeslepend boek over. Mannen uit het verleden die het verschil wilden maken die niet verschilden van Steve Jobs die op basis van een idee aan de basis stond van de wat inmiddels de meest waardevolle onderneming ter wereld is. 

Kunstenaars en muzikanten deden het en creëerden iets wat nog niet bestond tegen alle conventies in. Jos van Tilburg deed het met zijn G-Star. Hij realiseerde zijn droom en bouwde vanuit Nederland en modeconcern dat inmiddels is gevestigd in 17 landen met 28 kantoren, 88 showrooms en 5165 verkooppunten in ruim 62 landen. 

Een cocktail van fantasie, koopmanschap, creativiteit, drive en de wil om je te onderscheiden van de rest van de wereld is de basis van elke succesvolle onderneming, groot en klein van G-Star tot een ZZPer, van Picasso tot Steve Jobs. 


Het zijn juist die ideeën waar marketeers naar moeten zoeken als het gaat om de authenticiteit waar mensen tegenwoordig zo naar snakken. Maar eenmaal gevonden verpakken ze die echtheid gek genoeg steeds vaker in nullen en enen. Een oplettende marketeer ziet om zich heen dat mensen echtheid willen, kwaliteit en passie maar geeft ze nullen, enen, marketing automation, touchpoints en een salesfunnel.

Het digitale wonder is een fantasiewereld waarin je je als marketeer kunt verstoppen. Je hoeft zelf niets meer te bedenken als je maar diep genoeg graaft in de data dan presenteert de juiste oplossing zich als vanzelf. De kinderlijke orginaliteit van onbezonnen buiten de lijntjes kleuren of uit het niets kunnen denken dat de uitkomst van 1+1 een groen vogeltje zou kunnen zijn hebben we ver achter ons gelaten. 


Nullen en enen lijken veilig. Marketeers geloven in het nullen en enen wonder maar raken tot tranen toe geroerd als ze uit het niets een bos bloemen krijgen, als Marco van Basten uit een statistisch onmogelijke hoek een doelpunt maakt, als we zomaar een warm woord krijgen een verassingsetentje of een mooie brief.

Voorspelbaarheid is waarschijnlijk het einde van elke relatie toch willen we het met klanten. Een gruwelijk misverstand. Als iedere marketeer zich richt op nullen en enen dan is er geen verschil. Als alle mensen nullen en enen zijn dan is een onderneming een wiskundige vergelijking geworden. Zelfs een kind weet dat dat niet het geval is.


Als je tot hier gelezen hebt dan vind je dezet artikelen waarschijnlijk ook interessant.
-Reclame wil mensen in het hart en het hoofd raken niet in de portemonnee.
-Positionering anno 2016 moet naar buiten toe kloppen maar vooral ook steeds meer overeenstemmen met de binnenkant van de organisatie

1 opmerking :