vrijdag 24 maart 2017

Marketeers bewandelden de afgelopen jaren het Olifanten pad.

Het consumenten vertrouwen staat vandaag op het top niveau van tien jaar geleden. De economische groei in Nederland werd bijgesteld van 2.1 naar 2.2 en de banenmotor lijkt in de hoogste versnelling te staan. We hebben een spaartegoed van 350 miljard op de bank staan die je er nul procent rente voor geeft. Met een inflatie die inmiddels boven de 1.5 procent staat kan je er van uitgaan dat je geld op de bank staat te verdampen. Bijzondere getallen. Daar komt bij dat we bijna tien jaar de broekriem aanhaalden. Niet fijn. 

We snakken naar die extra twee of vier gaatjes broekriem zodat we dat knellende gevoel kwijtraken. Niet alleen snakken we naar die extra gaatjes. We willen beleven en in de watten worden gelegd. Beloond worden. We willen het laten zien. Geld hebben zonder te laten zien dat je het uitgeeft telt niet.

Bedrijven konden de afgelopen twee jaar profiteren van de bezuinigingen van jaren daarvoor. Er was gesnoeid als een gek en kosten stonden op standje waakvlam. Er werd heel veel gedaan met te weinig mensen, mensen zijn immers kosten. 2016 bleek een omslagpunt. Ik ben benieuwd wat deze unieke situatie gaat opleveren in termen van marketingbudget.

Merken groeien doordat ze erin slagen een associatie netwerk op te bouwen in het brein van de klant. Zeg maar een soort geheugen pad. Groei komt in belangrijke mate voor rekening van nieuwe klanten, klanten die je product wel kennen maar nog niet gekocht hebben. Een uiterst belangrijk gegeven, dat wel kennen maar nog niet kopen.

Marketeers, merken hebben de afgelopen jaren niet voor het geheugen pad gekozen maar voor het Olifanten pad. 


De shortcut. Het internet was daarvoor het ideale kanaal. Niet werken aan het geheugen pad maar direct converteren, omzet rammen. Kosten naar beneden duwen en kijken of je er nog wat marge uit kunt persen. F*ck de toegevoegde mentale waarde van je merk alle ballen op de verkoop. Meer doen met minder mensen. Minder kosten.

Het zal even wennen worden maar die tijd ligt waarschijnlijk achter ons. De kosten stijgen, en marges moeten omhoog. Het internet is in belangrijke mate een direct marketing kanaal. Klikken op een woord, een aanbieding of een plaatje, in de funnel en pushen. Klanten blijven achtervolgen en pushen. Aanwezigheid op het internet wordt altijd in één adem genoemd met conversie. Conversie gebaseerd op bekendheid of een aanbieding.

Merken groeien door de aanwas van nieuwe kopers. Klanten die je merk al wel kennen maar nog nooit iets van je gekocht hebben.
Om te groeien is de inzet van massamedia daarom onvermijdelijk. Je moet bekend worden bij mensen die je product nog niet kennen. Een nieuw spel met nieuwe kansen. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten