maandag 22 januari 2018

Online marketing is geen marketing.

Vanmorgen werd mijn aandacht getrokken door een artikel in het Financieel Dagblad met de kop “Adviseurs dringen hart van reclamewereld binnen” Afgezien van de side note dat Deloitte en IBM in het verleden wel eens een creatief reclamebureau hebben gekocht gaat het artikel voornamelijk over de stappen die richting digitale marketing gemaakt worden. Digitale marketing is hot en zal dat voorlopig nog wel blijven.

Als je door een wat andere bril naar het internet kijkt is het niet meer dan een vrijmarkt. Een plek waar vraag en aanbod zich in tal van verschillende gedaantes manifesteren. Iedereen wil iets of moet iets. Of het nu het gaat om het verkopen van producten, ideeën, jezelf of om het verzamelen van likes. Of je nu blogger bent of verkoper van koelkasten in principe is het model hetzelfde.

De grote advies kantoren als Accenture, Deloitte, IBM, PwC en McKinsey zien kansen en rijgen in rap tempo digitale marketingbedrijven aan hun ketting. Niet onlogisch, als je wat beter kijkt naar online marketing is het een vrij technische aangelegenheid vraag en aanbod bij elkaar brengen op basis van data. Natuurlijk moet je slimme dingen doen maar deze brug is niet zo ingewikkeld te slaan.

Gek genoeg zie je in dit soort artikelen meestal ook een soort grensoverschrijdend denken. “De marketingchefs van grote bedrijven kloppen aan bij adviseurs, omdat het effect van klassieke reclame afneemt en het gedrag van hun klanten razendsnel is veranderd” typt de krant keurig over. Het probleem van de nieuwe digitale mogelijkheden is toch steeds dat we nieuwe concepten willen duiden met bekend klinkende functies en titels.

Online marketing is geen marketing.

Online marketeers zorgen ervoor dat een product, merk of dienst op de juiste plek staat als een klant er online naar zoekt. Heel belangrijk, maar online marketing is vooral een vak van datamanagers. Online marketeers zijn eerder goede spreadsheet managers en verstandige rekenaars maar geen marketeers.

Marketeers zijn mensen die uit het niets een mooi product of een nieuwe dienst bedenken. De Magnum, de Iphone, Red Bull, Uber, Nespresso, Netflix, Head & Shoulders. Mensen die bedachten dat het nieuwe fietsmerk Stella kansrijk zou kunnen zijn, Pieter Zwart met zijn Coolblue of de mannen en vrouwen achter Rituals of Tony Chocolonely. Allemaal marketeers die het publiek trakteerden op iets nieuws.

Reclamemakers zijn geen marketeers

Als je de omzet van reclamemakers zou uitsplitsen naar omzet marketingadvies en omzet creatief werk dan kom je waarschijnlijk al snel tot de conclusie dat reclamemakers roepen dat ze marketing verkopen maar dat de praktijk weerbarstig is. Ik ken reclamemakers voornamelijk van tot de verbeelding sprekende communicatie. Reclamemakers bedenken bij hoge uitzondering nieuwe product markt combinaties.

Creativiteit is niet schaalbaar en alleen al daarom commercieel oninteressant.

Reclamemakers beheersen het vakterrein van marketing concepten vertalen naar beelden en teksten die bestaande en toekomstige klanten kunnen verleiden. Reclame verkoopt niets dat is een hardnekkig misverstand. Reclame zorgt voor onderscheidende communicatie die ervoor zorgt dat een merk, product of dienst staat voorgesorteerd in de hersenen van je klant. Als de klant iets gaat kopen wordt er aan jouw merk, bedrijf of dienst gedacht. Een volstrekt ander principe dan vraag en aanbod bij elkaar brengen. 


Klassieke reclame bestaat net zo min als moderne reclame. Door de jaren heen zijn de middelen wat uitgebreid maar het wezen van reclame is nog steeds het vertalen van marketingproposities naar goedwerkende onderscheidende communicatie.

Reclamemensen passen maar moeilijk in het systeem van de grote advieskantoren waar consultants rondlopen met rolkoffers vol documenten. Toegegeven dat is wat een goedkope frame maar het ontwikkelen van creatieve communicatie laat zich moeilijk vangen in planningen, spreadsheets of data.

Goed werkende communicatie concepten worden soms geboren in een uur en dezelfde uitdaging kan ook een week duren. Wat misschien nog wel belangrijker is, creativiteit is amper schaalbaar en alleen al daarom volstrekt oninteressant van de grote advieskantoren. Reclamebureaus werken op het snijvlak van orde en chaos. Teveel orde is einde verhaal teveel chaos kan soms leiden tot briljante ideeën maar is niet te organiseren.

Vrijwel alle belangrijke creatieve reclamebureaus worden gedomineerd door een harde kern van geniale creatieve mannen en vrouwen die de kar trekken en op persoonlijke titel in staat zijn om grote klanten aan zich te binden. Het leger medewerkers kan afhankelijk van de omvang van die klanten daarom nog steeds wel in de honderden en duizenden medewerkers lopen. Maar de kern is klein en niet reproduceerbaar.

De digitale marktplaats die internet heet heeft een nieuwe generatie mensen opgeleverd die iets bijzonders kunnen daar bestaat geen misverstand over. Maar het zijn geen marketeers en geen reclamemakers. Digitale marketing is geen marketing. Dat de consultancyfirma’s en accountant kantoren digitale marketing kantoren opkopen moet je daarom misschien ook wel zien als een bevestiging van de stelling dat digitale marketing eerder het werk is van boekhouders dan van marketeers.

2 opmerkingen :

  1. Goede marketeers zijn generalisten. En die zijn er nou eenmaal weinig. Wat je boven noemt: "Marketeers zijn mensen die uit het niets een mooi product of een nieuwe dienst bedenken." klopt naar mijn mening niet, want wat heb e aan het bedenken van een product en je weet niet hoe je het aan de man/vrouw moet brengen (vermarkten). Wel ben ik het met je eens dat de titels waar het woord marketing aan wordt vastgeplakt (online marketing) te kort door de bocht zijn. Vergelijk het met iemand die parkeer poets uitschrijft zichzelf, hoofdcommissaris parkeer boetes noemt. Het valt me steeds op dat men toch probeert in silo's te denken. Een goede marketeer (en zo heb ik het in al mijn opleidingen zowel in NL als in de UK geleerd) is een generalist die kennis heeft van: product ontwikkeling, finance, psychologie, markt en marketing onderzoek, sales, kortom alle 4 of inmiddels 9 P's van de marketing domineert. Maar...geef ik toe, die zijn er niet zoveel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Tirso, marketeers ontwikkelen product-markt combinaties. Ik heb het in mijn artikel maar één keer genoemd dat was waarschijnlijk niet voldoende. Groet Tadek

    BeantwoordenVerwijderen