
De sociale media hebben de kans dat je informatie krijgt waar je niet op zit te wachten verder gereduceerd. Gefilterde nieuws informatie zorgt ervoor dat je precies die artikelen leest die je interesseren. Is er onderwerp dat je niet aanstaat dan biedt "mute"een uitkomst. Content marketing zorgt ervoor dat we op maat gesneden antwoorden krijgen op een manier die ons precies past. Via Netflix kijken we op maat naar onze eigen programma’s zonder dat iets of iemand je tussendoor of er omheen stoort met voor jou irrelevante informatie. Mensen in je time line die een volstrekt andere opvatting hebben of een ander geluid laten horen dan jouw geluid worden gefilterd, geblocked of weggezet. Krijg je een antwoord op een vraag waarvan de formulering je niet bevalt dan kun je domweg geen antwoord geven. Ongemerkt kunnen we de dikte van onze eigen zeepbel dagelijks versterken door informatie die ons niet past op mute te zetten.
De afstandelijkheid van de social media en het internet maken het mogelijk om zonder consequenties een nieuw soort gedrag te ontwikkelen. Het is als verhuizen naar een vrijstaand huis. Ben je dat eenmaal gewend dan is elke vorm van burengeluid in een stad al snel overlast. Je leert met vallen en opstaan en ook het concept van fouten maken wordt zeer geroemd. Op het internet kunnen we dat zoveel mogelijk zelf sturen. We zitten immers dagelijks aan de knoppen van ons eigen informatie-dashboard. Of dat nu gaat om winkelen, sociaal contact of informatie voorziening we komen steeds meer zelf in control, tenminste zo lijkt het. Ik vraag me af of we daar nu echt slimmer of socialer van worden.
In hoeverre kun je op internet volledig in je eigen zeepbel langs elkaar heenleven? Het mooie aan menselijke interactie is dat die zeepbellen elkaar tegenkomen. De Elsevier-lezer die reagluurt op Joop.nl. Marokkanen die in debat gaan op de PVV-facebookpagina. Ik denk dat zeepbellen sneller worden lekgeprikt als in de tijd van de verzuiling.
BeantwoordenVerwijderen