woensdag 26 maart 2014

Is de virtual reality van de Oculus Rift de next step in gedragsverandering?

De Occulus Rift 
Enkele maanden geleden liep ik het kantoor binnen van Daniel Brinckmann. Bij Coolminds verantwoordelijk voor innovatie. Hij had de Oculus Rift meegenomen om mensen deelgenoot te maken van zijn bevindingen. De Oculus Rift is een betaalbare virtual reality headset. Een soort bril die je op je hoofd zet en waarmee je onmiddellijk in een virtuele wereld bent. Je kunt natuurlijk ergens over praten maar zelf ervaren is iets anders. Daniel zag mogelijkheden om met behulp van de Rift te gaan werken aan gedragsverandering. We hebben met zijn allen verschillende ritjes gemaakt in de virtuele achtbaan en merkten de kracht van de virtuele wereld bij het kantoorspel. De Rift werkt zo spectaculair dat ik een paar uur nodig had om bij te komen van mijn achtbaanrit. Sinds die tijd zijn we er bij Coolminds mee aan de slag gegaan en nemen we de Rift mee op onze road trip langs relaties. We hebben ons verdiept in de mogelijkheden om programma’s te ontwikkelen en inmiddels kunnen we virtuele werelden creëren voor de Rift en ook toepassingen als serious games maar dan wel fully immersive. Op dit moment experimenteren we met 360 graden stereoscopische video en augmented reality.

Roadtrip langs relaties. Ze vallen bijna
van hun stoel bij het zien van de mogelijkheden.
De Rift is nu nog volledig het domein van gamers en techneuten, maar zal naar onze overtuiging straks ook worden ingezet voor zaken als gedragsverandering. Denk daarbij aan e-learning, training, experiencing, maar bovenal als therapie tool. Natuurlijk zijn de mannen en vrouwen van Coolminds niet de bedenkers van behandelingen. Daarvoor hebben we partners nodig. De toepassingen lijken eindeloos. Er wordt nu met partners gekeken naar bijvoorbeeld EMDR met behulp van de Rift, je kunt ook aan de slag met zaken als vliegangst en pleinvrees maar ook minder spannende zaken als een veilig verkeer simulatie, het bekijken van het ontwerp van je nieuwe huis of de voorpret van een vakantie bestemming zijn mogelijk. Natuurlijk is de virtuele wereld niet iets nieuws. Maar met de Oculus Rift lijkt een betaalbare oplossing binnen handbereik

Wil je de mogelijkheden van de Occulus Rift ook ervaren stuur dan een mailtje naar d.brinckmann@coolminds.nl bellen kan natuurlijk ook 058-2333400 en vraag even naar Daniel.

Coolminds heeft 20 jaar ervaring met het ontwikkelen, onderhouden en vermarkten van programma’s op het gebied van on-line zelfmanagement, on-line gedragsverandering en e-coaching. De groep ontwikkelde programma’s voor Menzis, Limis,  Stivoro, VUmc, Slachtofferhulp, Stichting Correlatie, Iriszorg, SOA Aids Nederland, Rutgers WPF, GGZ inGeest en het Trimbos Instituut. Daarbij ging het veelal om zelfmanagement programma's als stoppen met roken, minder drinken, hulp bij depressiviteit en dementie maar ook programma's voor online hulp bij stress op je werk en programma’s gericht op leefstijl en gewichtscontrole. Voor GGZ InGeest ontwikkelde de groep het platform voor online zelfmoordpreventie. Met de onlangs afgeronde overname van zelfmanagement specialist PuntKom werden daar competenties aan toegevoegd op het gebied van e-learning, interactieve video en serious gaming. De Coolminds Group is in Nederland de marktleider waar het gaat om het ontwikkelen van on-line programma's op het gebied van gedragsverandering. Dat schept verplichtingen, daarom onderzoeken we dagelijks welke innovaties binnen bereik komen om nieuwe en bestaande programma's te verbeteren. 


Geen opmerkingen :

Een reactie posten