vrijdag 15 januari 2021

De zin en onzin van creatief ondernemen ten tijde van een crisis.


Het afgelopen jaar zagen we ze voorbijkomen. De creatieve ondernemers. De ondernemer die niet bij de pakken neer ging zitten, die toch maar iets creatiefs bedacht om er wat omzet uit persen. Ze kwamen in het nieuws en bevolkten de krantenpagina’s. Zo gaaf, mensen die iets bedenken. Ik zag in Leeuwarden een horeca ondernemer die een maaltijd aan je tafel kwam brengen met een op afstand bestuurbare auto. Nieuws.

Zo opende dit jaar in Leeuwarden een restaurant dat het eten in kommetjes serveerden, mooi restaurant. Verkeerde timing. Inmiddels gesloten met een pak ellende want ja nog geen omzethistorie. Wel een berg schuld. Dat haalt het nieuws dan weer amper. Had je ook maar wat creatiever moeten zijn. Eigenlijk zit het mij dwars, dat creatief zijn. Dat je met je winkel op Instagram een collectie moet showen om in de avonduren op je brommer langs de deur te gaan met een pakketje. Dat je via de achterdeur nog wat verkoopt. Dat je moet oppassen dat de economische controledienst je niet betrapt en je een boete geeft van 4000 euro.

Of een boek afleveren, dat bij de gratie van klantloyaliteit aangeschaft is. Zo creatief ook, spullen verkocht via Facetime. Steun uw lokale ondernemer. Koop lokaal. Dat is niet leuk. Begrijp me niet verkeerd er zijn ondernemers die dit vol overgave en ook met enig succes doen, maar het zou allemaal niet nodig moeten zijn. Het is inmiddels wel een komen en gaan aan de voordeur. En de media zijn royaal als het gaat om het in de spotlights zetten van dit soort creativiteit. Leuk voor de mensen. Creatieve ondernemers dat is wat we willen zien.

Wat niet leuk is, is de wanhoop achter de voordeur. Daar zijn we dan ook minder scheutig mee. Met het in beeld brengen van die ellende. Dat het geen weelde is om met weer en wind in de regen één boek langs te brengen op je fiets. Een half uur heen en een half uur terug. Exclusief inpakken. Het kan natuurlijk niet. Dat het licht laten branden en de verwarming van je pand meer kost dan de verkopen via de social media opleveren.  

Het is niet creatief, het is ellende. Dat je een zaak hebt met nul omzet. Nul. Dat de gemeentelijke heffingen gewoon doorlopen en de huur. Dat er gewoon nog facturen betaald moeten worden terwijl je geen inkomen meer hebt. Dat je geluk moet hebben met de juiste branchecode. Of je wel of niet in aanmerking komt voor hulp.

Maar er is meer.

HEMA kan zijn verplichtingen nog maar amper nakomen las ik deze week. Paul Moers, retaildeskundige, schrijft dat de online verkopen niet op orde zijn. Ik lees overal hoe het zit met die online verkopen van de Hema. Hoe kan het dat ze dat nog niet voor elkaar hebben? En wat voor de HEMA opgaat gaat voor veel noodlijdende retailers op. Had je je online verkopen maar beter op orde moeten hebben. Zeker niet op zitten letten.

Mensen die dat dossier de afgelopen tien jaar wat gevolgd hebben kunnen het weten. Online verkopen zonder fysieke winkel is geen uitkomst. Het is een missie met verlies.

Alles draait om omnichannel. Online en een winkel, dat kan nog wel eens wat opleveren. Het is niet voor niets dat online grootheden de afgelopen jaren in straf tempo winkels openden en het is niets voor niets dat online retail publiekslieveling Bol, koers zette richting een platformmodel. Alleen online wordt er nog steeds geen bal verdiend. Nou ja niches en uitzonderingen daargelaten. Nu heb je dan alleen nog online over. Prima voor de klant, je koopt wat je nodig hebt. Maar voor een winkel werkt dat niet. Het is gewoon te weinig. En dan krijg je nu voor je kiezen dat je niet creatief genoeg bent. Dat je de zaak toch al niet op orde had.

Zoals zo vaak wordt je als ondernemer gestraft omdat je toch maar wel iets onderneemt.

De retail heeft in perspectief gezien misschien wel een verkeerde afslag genomen. Teveel gehamerd op open willen blijven, om toch maar iets te verkopen. Te weinig gericht op maximale compensatie. Waarschijnlijk omdat het in het bloed zit. Klanten helpen, mensen blij maken, personeel dat anders niets te doen heeft, service verlenen en sociale contacten, soms gaat dat volkomen voorbij aan de economische ratio.

Proberen creatief te zijn. Ik heb het talloze keren gezien en zelf meegemaakt. Dat je niet in aanmerking komt voor hulp of subsidie omdat je zelf al iets had geprobeerd. Niet de juiste ambtelijke weg had gevolgd. Zo kan het nu zijn dat je in al je ellende nog geprobeerd had om er iets van te maken, maar dat dat straks gewoon in mindering wordt gebracht op je steun. Dat het meer had geloond om gewoon te gaan vissen. De boel de boel te laten.

Het gaat niet alleen om de retail maar om al die bedrijven die getroffen worden. Retail, evenementen en reizen. Onevenredig hard. Maar er is te weinig zichtbaar leed, te weinig verdriet in beeld. Dat past ondernemers ook niet. Je loopt niet graag te koop met je ellende. Je hebt het immers op jezelf afgeroepen. Jij wilde toch zo nodig eigen baas zijn. Teveel aandacht ook voor andere dossiers. Er is geen Omtzigt voor dit dossier. Geen Renske Leijten. Nee je had creatief moeten zijn. Je had je buffers op orde moeten hebben. Je bent immers ondernemer.

Ik zie een mainstream gedachte zich ontwikkelen, door de media gecultiveerd. Heb je er zelf wel genoeg aan gedaan. Had je je online verkopen wel orde. je stond er eigenlijk toch al niet zo goed voor, toch.

Je was er dus niet klaar voor. Kijk eens naar die creatieve ondernemers, waarom heb jij niet zoiets gedaan. Je bent toch ondernemer. Kijk eens naar Thuisbezorgd. Zoveel groei. Dubbele cijfers. Jazeker veel groei. Terwijl er een wereldwijde pandemie heerst knijpen ze er nog even de laatste procent marge uit. Dat je als een gek staat de koken maar zelf geen dubbeltje verdient. Toch de handen op elkaar voor Thuisbezorgd, kijk eens wat een groei. Zo creatief ook.  

Kijk eens naar groeicijfers van Jumbo, Dirk of AH die overal opduiken. Jazeker alle winkels moeten dicht en jij mag open, wat denk je zelf. Of je als supermarkt nu offline, online of per bakfiets of per satelliet je handel regelt. Als jij open bent terwijl anderen moeten sluiten profiteer je onevenredig hard. Dat is niet creatief, dat is poepen zonder drukken. Dan verkoop je toch via Instagram of Facebook? Een doodlopende straat. Omdat het niet werkt. Omdat het niet kan. Omdat een overheid die loyaliteit van jou vraagt, om je zaak te sluiten voor het publieke belang, niet loyaal naar jou is.

Omdat diezelfde overheid oogluikend toestaat dat online kolonisten uit China en Amerika jou het ondernemen onmogelijk maken. Dat er voor de fysieke winkel allang geen level playingfield meer is. Er viel al niet te concurreren met internationale spelers die zich niet druk hoeven te maken om precario belasting, of een bankje bij de voordeur. Met een lokale gloeilampenbelasting of iets met een hinderwet. Met parkeertarieven. Met sluitingstijden, dat jouw winkel dicht moet terwijl de winkels van de online multinationals gewoon op volle toeren doordraaien.

Multinationale online spelers die geen dubbeltje belasting bijdragen aan een samenleving die nu heel hard piept en kraakt onder de druk van deze crisis. Bedrijven die geen zorgen hebben over arbeidsomstandigheden in een ver buitenland. Met systemen die bezorgers over de kling jagen.

Goed beschouwd zijn het online kolonisten die Europa ongehinderd beroven van de belangrijkste moderne grondstof, data. 

Als het gratis is, ben jij het product is misschien wel de meest onzinnige verantwoording voor dit systeem. Simpelweg gebruikmakend van Europa’s geavanceerde infrastructuur variërend van datanetwerken, zorgsystemen, vervoersnetwerken tot simpele postcodesystemen. Daar komt niets voor terug. Online kolonialisme loont vandaag de dag misschien nog wel beter dan in de gouden eeuw. Alleen Google verborg dankzij dit systeem de voorbije jaren al meer dan 125 miljard op het eigen schateiland Bermuda.

Met zijn allen zetelend in hoofdkantoren in Ierland. Ierland dat in volstrekte wanhoop van een leeglopend land speciale belastingafspraken maakte. Zodat er maar mensen kwamen werken. Ierland dat nu lijdzaam moet toezien hoe al die medewerkers verspreid over de wereld gewoon thuiswerken, thuisblijven dus. Niets meer bijdragen aan de lokale handel terwijl de lege vestigingen van Google, Facebook, Microsoft, Amazon en Apple nog wel kunnen rekenen op een massieve belastingkorting. Dat een verkeerde regeling alsnog in je eigen gezicht ontploft. Daar kan je als lokale retailer niet tegen concurreren.

Een blind paard kan zien dat het zo niet kan. De ongenuanceerde verheerlijking van een viswinkel die online soep verkoopt is volledig misplaatst. Je kan niet concurreren met Amazon of Alibaba. Alles wat jij online wilt, kan voor de helft in China. Heb je een leuke niche ontdekt via Amazon, dan steelt Amazon jouw idee en brengt het onder eigen merk. Weg handel. Niemand die je helpt. Je bent toch ondernemer. Een fout in het systeem. Het maakte Bezos zo’n beetje de rijkste man op aarde. Toch kreeg zijn concern alleen al in 2019 meer dan 250 miljoen Europees belastingvoordeel.

Ik zou zeggen dat de Hema zijn online winkeltje niet op orde heeft betekent helemaal niets in het licht van de internationale ontwikkelingen. Het is onevenwichtig. Het kan gewoon niet. Als je loyaliteit zoekt moet je ook loyaliteit tonen. Die andere 75% van de bevolking spaarde alleen al in q2 van 2020 meer dan 10 miljard extra. Gewoon omdat mensen niet weten wat er met dat geld moet gebeuren. In Europa spaarden we met zijn allen in 2020 al meer 250 miljard extra bij elkaar. Nou ja sparen, we wisten niet waar we het moesten laten.

Natuurlijk is die andere 25% van de bevolking tegen maatregelen die de samenleving op slot zetten.

Dat zijn de mensen die interen, die genadeloos getroffen worden. Die kijken naar een overheid die maar blijft zeggen “we doen het samen” terwijl we het helemaal niet samen doen. Die zich afvragen hoe kan het zijn dat een heel land vraagt om loyaliteit terwijl ik voor de rekening opdraai. Een percentage dat waarschijnlijk aardig overeenkomt met mensen die het verdomde zwaar hebben. Die het nog wel redden maar al wel tien maanden interen. Op het spaargeld. Het pensioen opeten.

Met in het vooruitzicht de enige regeling die er is voor ondernemers, de bijstand. Dat is dan nog in de meest gunstige omstandigheden, als je niet blijft zitten met schulden. Aan de fiscus bijvoorbeeld.  Anders rest het persoonlijke faillissement, dan is er de curator, in dat geval rest er zakgeld. Dat is de beloning voor je bijdrage aan de publieke zaak. Dat is de uitwerking van we doen het samen. Dus uit armoede nog maar een trui verkopen via Instagram. Een kop koffie to go verkopen terwijl je restaurant op zijn gat ligt en de laatste marge door Thuisbezorgd wordt opgevreten. Wat denk je zelf, hoe lang houd jij het vol zonder salaris?  

Nee als er weer een bericht langskomt van een ondernemer die wat creatieve corona omzet maakt met een leuk ideetje dan wordt ik niet vrolijk. Het verbloemt het leed van ondernemers die hun levenswerk naar de klote zien gaan. Nee nog niet failliet, kijk maar naar de cijfers. Als je wat gespaard hebt hoef je niet altijd failliet te gaan. Je kan ook alles moeten afrekenen en in stilte ten onder gaan. Weg zaak. Weg toekomst. Geen haan die naar jou kraait. Je was toch ondernemer.

Ondernemers die nog leven bij de gratie van interen op eigen vermogen maar ondertussen de vorderingen die de fiscus heeft op de balans moeten inboeken. Vermogen maakt plaats voor schuld. Daarmee wordt je zaak elke dag minder waard. De toekomst onzekerder. Niemand die dat een bal kan schelen. Staatssecretaris Mona Keijzer, na haar "zie mij eens leuk pannenkoeken bakken in de keuken" actie nooit meer iets van vernomen. Klaarblijkelijk gewoon te slap. Wouter Koolmees, na wat televisie optredens in het begin van de crisis nooit meer gezien. Verdrongen van het grote toneel. Kennelijk gewoon niet sterk genoeg. Uiteindelijk praten we toch liever over een avondklok dan over de problemen van de ondernemer op de hoek.

Ik heb het allemaal zelf een keer meegemaakt tijdens de financiële crisis alweer een decennium geleden. Ik kan aardig meevoelen wat er gebeurt achter die voordeur. Dat je je in de steek gelaten voelt. Een financiële systeemcrisis die genadeloos toesloeg en veel ondernemers te pakken kreeg. Een crisis veroorzaakt door banken. Dezelfde banken die vooraan stonden om jouw geldkraan dicht te draaien om zo vooral en alleen de eigen schade te beperken. Ook toen stak er helemaal niemand een poot uit. Je bent immers ondernemer

Het grootste gedeelte van de economie doet het heel aardig. We wentelen de financiële consequenties van deze pandemie al klagend over de lockdown, een vliegtuig op Schiphol of de carnavalsvereniging uit Oosterhout moeiteloos af op een relatief kleine groep ondernemers. Terwijl elke maand het salaris gewoon binnenkomt toch maar weer wijzen naar die anderen die iets doen dat niet mag, terwijl jij natuurlijk alles wel goed doet. Ondernemers die al tien maanden leven tussen hoop en vrees. En misschien nog wel een keer tien maanden te gaan hebben voordat het weer wat normaler wordt. Hoe denk je zelf dat dat uitpakt.

38 opmerkingen :

  1. de spijker op zn kop... Jammergenoeg. Op naar een volgend troosteloos weekend.
    Tenzij het gaat sneeuwen, dan hebben we nog iets om van te genieten. (Tot t gaat dooien dan)
    Met dank voor je goede stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sjapoo voor deze weergave, zeer treffend beschreven

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan de schrijver dezes Minister van Economische Zaken worden? Wat heeft deze man gelijk. Triest genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Elk woord, elke intonatie, elke ondertoon, elke zin, het hele stuk is raak. Triest genoeg. Ja, er is Tozo, Tozo 2 en Tozo 3. In de voorwaarden van Tozo 3 staat het al: na Tozo 3 is er de bijstand. Dat betekent huis verkopen, auto verkopen, motor verkopen, huur kantoor opzeggen, personeel alsnog ontslaan, noem maar op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw, goed en een zeer verhelderend verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is de realiteit een enkeling kan de kop boven water houden maar hoe lang nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Erg triest, deze harde waarheid. Hoe ziet de winkelstraat er over 5 jasr uit als China alles domineert? Grote bewondering voor Pim en al die anderen die de moed niet opgeven, maar die er ook willen zijn in hun service naar anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goede analyse, al is de kern vooral te wijten aan het ongelijke speelveld als het om digitale handel gaat. En dat vraagt lange termijn maatregelen. Sterkte Franka

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zou leuk zijn als dit verhaal het kabinet zou bereiken, helaas zijn deze nu bezig het meest drastische wat ze kunnen instellen... de avondklok. Dat zegt genoeg hoe ze tegen de sluiting van de horeca, evenementenbranche en cultuursector aan kijken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Inderdaad de spijker op zijn kop. Wij hebben een restaurant en voelen het precies zo. Inderdaad... laat dit stuk bij het kabinet terecht komen. Kunnen we dat regelen. Een petitie regelen. Wie weet dat er toch iemand daar dit punt meer gaat zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bingo.... Bedankt voor dit treffende schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo herkenbaar dit! Fijn om te lezen, niet de actuele situatie natuurlijk, maar fijn dat jij zo goed kunt verwoorden wat ons overkomt! Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Tadek, bedankt voor je super omschrijving van de wereld en het land waar wij nu in leven.

    Hoop dat dit de ogen van de beleidsmakers opent en dat ze inzien dat dit beleid alleen maar leidt tot armoede met alle bijkomende gevolgen.

    Gerrit Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tadek!! Kun jij niet eens aan tafel bij de diverse omroepen om eindelijk eens dit geluid te laten horen!! Het is tijd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Geen idee waar je met je verhaal heen wil. Snap dat het voor ondernemers in deze tijd klote is. Maar is het nu de schuld van de overheid, van de online wereld, van de consument die nu spaart? Je zegt dat alle slechte dingen niet zichtbaar worden gemaakt en geeft daarvan de media de schuld. Toen het goed ging en jullie fraaie marges maakten, was je toen ook voor transparantie? Ik heb alle begrip voor je woede en het machteloze gevoel en zal van de gemiddelde ondernemer hier ws weinig bijval krijgen met deze reactie. Ik wens iedereen sterkte maar denk eens goed na voordat het vinger wijzen begint.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er wordt altijd met een vinger naar een ondernemer gewezen. Rijdt je in een dure bak dan ben je een aso, maar ga je failliet dan zeggen ze "oh natuurlijk, hij was ook veel te duur....". De focus ligt op corona, maar ze laten alleen de ziekenhuizen zien met zieken en hoe zwaar het zorgpersoneel het heeft. Heel erg wat die mensen moeten doorstaan, maar in feite zijn we allemaal ziek van de corona, alleen de zwaar getroffen ondernemers komen niet aan het woord in de media. Iedereen die een baan heeft krijgt zijn salaris, een ondernemer krijgt niks, is alleen geld kwijt. Want ben je net gestart, heb je geen recht op hulp. En zit je thuis na 10 jaar als zelfstandig ondernemer hard geploeterd te hebben krijg je helemaal niks.

      Verwijderen
  16. Klopt helemaal! Ondernemers worden sowieso als paria's en melkkoe gezien. Wat te denken van BUMA/SENA, VWA, het vergunningenstelsel, de belastingen speciaal voor (horeca)ondernemers, de boetes van de Belastingdienst en GBLT. De pensioenpremies van werknemers die je als ondernemer voor de helft betaalt. Alle administratie die je voor de overheid moet voeren voor hen. De positie van de ondernemer bij ons rechtssysteem - geen rechten. En het systeem van ziek melden. De werkgever betaalt altijd. Ook bij fake ziekmeldingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Chapeau, al 15 jaar wonend in Frankrijk en momenteel vanaf 18h00 een "couvre feu" oftewel een avondklok kan ik alleen maar de positieve reaktie van mn kapster geven: "zolang we elke dag tot 18h00 mogen openblijven vind ik het ok".
    Misschien een idee voor Nederland? (voor veel retailers te laat, vrees ik)
    De restaurants en bars zijn dicht maar alle winkels en supermarkten zijn open tot 18h00.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik hoop dat je uitgenodigd wordt bij Jinek of Op1. Laat dit verhaal iedereen horen!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Helemaal raak, dit artikel! Ik mis nog één aspect van deze lock down. Op deze manier wordt de financiële basis onder de stenen retail weggeslagen. Welke bank gaat er straks krediet verstrekken aan een retailer die niet meer kan garanderen dat zijn winkel 365 dagen per jaar open kan zijn? De overheid kan bij de volgende golf/pandemie weer voor onbepaalde je bedrijf sluiten. Of je nu aan alle voorwaarden/vergunningen/liquiditeit/ondernemingsplannen voldoet of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een mooi en echt stuk..
    Zeker dit moet bij de regering komen, maar ik weet het antwoord
    SORRY Dat is wat ze zeggen maar zitten vanavond warm en wel aan hun hapje borrel 😠😠😠😠

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Eerlijk Helder en de Schijnheiligen

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Kraakhelder. En tegelijk intriest. Veel sterkte voor allen die in dit misselijkmakende schuitje zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Godsakke wat voel ik me goed begrepen door Tadek. Nooit enige schuld gehad in mijn bedrijf. Sinds maart 2020 is mijn hele eigen vermogen verdampt en heeft plaats gemaakt voor schulden (alleen maar aan de belastingdienst). Al het personeel natuurlijk op tijd en volledig betaald. Net als alle leveranciers. Dat zijn tenslotte ook ondernemers. Eigen salaris uit mijn bedrijf? Al 10 maanden niet meer. Wat nou ‘solidariteit’. Hoe haalt de overheid het in ‘r hoofd om belasting te durven vragen als je een ondernemer verplicht stil legt??
    Kijk naar Duitsland: Zij betalen ondernemers 75% van de gederfde omzet wanneer het bedrijf verplicht dicht moet. Geen marge / geen winst, maar ook geen heftige verliezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Zouden ze de ondernemers niet vrij kunnen stellen van omzetbelasting. Ik moet nu ook verplicht dicht, maar kom nu voor de 2e x niet in aanmerking voor de Tozo, maar heb wel een huishouden wat gebaseerd is op 2 inkomens.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ongekend goed, wat buitengewoon treffend beschreven. Applaus hier, steun daar maar een groot aantal ondernemers wordt keihard geraakt. Niet alleen financieel maar bovenal als mens. Een regering die niet naar ondernemers omziet anders dan voor het heffen van belastingen. Voor mijn medewerkers is er NOW maar verder is er niets want mijn bedrijf heeft niet de juiste branchecodering.

    Dit bericht is uit mijn hart gegrepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Wow! Wat een rake en klare taal! Goed verwoord met scherpte en ook empathie.
    Het gaat nog n heftige tijd worden. De term die ik verder vaak hoor 'het nieuwe normaal' bevalt mij niet...
    Kop omhoog mensen!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hier in België juist hetzelfde 🤬
    Zo juist wat je hier schrijft 🤘🏻🖤🤘🏻
    Heel pijnlijk om te zien wat er rondom mij gebeurt in de sector van de contactberoepen en dit door een overheid dat in onze plaats beslist of we mogen werken of niet 🖕🏻🖕🏻🖕🏻 Wij als ondernemer met een passie voor onze job en het ondernemen omdat we graag zelf instaan voor ons zelf ,we zijn verantwoordelijk voor alles wat we doen ,goede/minder beslissingen de mindere moeten we zelf recht zetten en niet af willen hangen van een hiërarchie op een job 🤘🏻🖤🤘🏻
    Nu hangen we af van een overheid (hiërarchie) of we al dan niet mogen werken 🖕🏻🤬🖕🏻
    Psychisch is het zwaar te zien wat er rond me gebeurd met de sector er zijn super veel mensen die het niet redden ,zelfmoord plegen ,failliet gaan, alles moeten verkopen ,gaan in een keer uit elkaar omdat de stress oploopt thuis ook op punt van financiën,psychische klop van de partners niet kunnen vatten omdat ze het niet kennen of empathiegebrek 😢🤯 😢
    Ik gaat het redden 🙏🏻 Ik heb nog buffer (na 8 jaar zelfstandige te zijn )
    Mijn man is zelfstandige dakwerker dus die kan gewoon doorwerken 🤞🏻🤞🏻🤞🏻
    Maar psychisch was ik toch gekraakt na ik mijn huis boven en beneden heb geschilderd ,viel ik in een gat ,denken ,dubben ,dingen uitzoeken ... wat ik nog kon doen 🙄🤯🙄 tja niet veel 😤😤😤 nu nog voorlopig tot 1-3-21 ,ondertussen me er bij neerlegt maar niet zonder eerst de diepe put gezien te hebben 😢 gehuild,kwaad ,agressief,geen volk kunnen verdragen rond om mij,ik zat volledig in mezelf bij mijn gezin ook ... ik dierg niet uitspreken van wat ik voelde,wilde hun niet ongerust maken 🥺😩🥺 ... maar het moest voor mij niet meer 🤯🤯🤯 op sommige momenten,mijn dokter gebeld anti-depressieven moeten verhogen en al een geluk is het beter met mijn denken,slapen en mijn dagelijkse routine terug ... mijn rollecauster aan al de verschillende gevoelens per dag is gaan liggen 🤞🏻😅🤞🏻
    Maar neemt de pijn niet weg om te zien dat de sectoren contactberoepen ,evenementen sector en horeca die de dupe zijn van deze hiërarchie van de overheid 😩🖕🏻😩 waarbij de evenementen sector en contactberoepen niets kunnen doen 🖕🏻🖕🏻🖕🏻 Fuck thé systeme 🤘🏻🖤🤘🏻Laten we hopen dat het snel omkeert 🙏🏻🙏🏻🙏🏻Of dat de hoge pieten in dat apenpak eindelijk verstand krijgen en eens kijken wat er in de realiteit gebeurd 🤞🏻🤯🤞🏻

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Bedankt voor je treffende stuk! Mijn vrouw en ik hebben een VOF (detailhandel) waar we prima inkomen uit halen.. tenminste... als de "trein blijft rijden". Nu de trein sinds half december stil staat is dit inkomen gedaald tot 0 euro. Kosten voor de winkel gaan gewoon door ( 4FTE Personeel, vaste laten etc). TVL komen we niet voor in aanmerking omdat de omzetdaling over het gehele kwartaal wordt berekend... Kortom.. we leven van onze spaarpot. Deze week heb ik contact gezocht met onze hypotheekverstrekker om te vragen of ik tijdens de lockdown misschien alleen rente zou kunnen betalen (en de aflossing tijdelijk te staken).. Antwoord: We sturen u door naar een budgetcoach om uw situatie te beoordelen (Ons inkomen is met 85 % gedaald en we ontvangen alleen nog maar Tozo)
    We worden er niet vrolijk van!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Absoluut de spijker op zijn kop!
    ik heb het 'geluk' dat ik open mag blijven als essentiële winkel maar zie en hoor veel leed om mij heen...
    heel veel ondernemers komen nergens voor in aanmerking, regels zijn allemaal bedacht door ambtenaren!
    voor sommigen gaat het levenswerk inclusief opgebouwde pensioen zo door het afvoerputje...
    "we doen het samen", nou Rutte, je kan mijn rug op!!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Well said. Well said indeed. It's just a shame that after 14 years of being creative, full of ideas, and trying to help others find their way, that there is still so little light at the end of the tunnel.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hard maar o zo raak!! Laten ze dit eens publiceren in de media!

    BeantwoordenVerwijderen