maandag 30 juni 2014

Nederland Mexico 2-1 een les in voorbereiding.
Toegegeven het was moeizaam. Na de 0-1 van Mexico vroeg in de tweede helft zag ik de bui al hangen. Dat bleek onterecht. Nederland schakelde over op een ander systeem en het ging lopen. Op zich is dat natuurlijk bijzonder. Tijdens de wedstrijd overschakelen naar verschillende systemen en dat iedereen dan onmiddellijk weet wat er van hem verwacht wordt. Van Gaal sprak met zijn spelers de verschillende systemen uitentreuren door zo bleek. Er was een plan A en een plan B. Een plan C behoorde ook tot de mogelijkheden vermoed ik. Een goed plan dat geeft vertrouwen. Weten waar je aan toe bent is voor iedereen ongelooflijk belangrijk. Elke organisatie heeft een plan B nodig. Wat als. Wat als de economie stagneert. Wat als de website onverhoopt uit de lucht gaat en wat als de concurrent met een betere, goedkopere dienst komt. Wat als een invloedrijke teleurgestelde acteur met twee miljoen volgers negatief reageert op een goed bedoelde Tweet. Wat als de tegenstander vroeg in de wedstrijd op voorsprong komt. Wat zijn dan de taken en wat is dan het strijdplan.

Dirk Kuijt die tijdens de wedstrijd van linksback verhuisde naar rechtsback om te eindigen in de spits had er geen moeite mee. Alles was voorbereid en doorgesproken zo vertelde hij. Iedereen wist wat zijn taken zouden zijn bij de uitvoering van plan B. Zo kon het zijn dat er tijdens de wedstrijd drie verschillende systemen werden gehanteerd en dat iedereen wist wat hem te doen stond. De kenners lachen erom, overigens wel steeds minder luid. De kenners willen nog steeds graag starten met een aanvallende speelstijl. Ik vraag me dan af of ze wel eens vijfhonderd meter hebben hardgelopen bij negenendertig graden Celsius. 
Maar goed ze hebben een punt. De bal is rond. Het is ook een spel van geluk en toeval. Hoewel Nederland inmiddels tegen alle verwachtingen naar de achtste ronde gaat valt daar weinig op af te dingen. Krijg je de penalty wel of niet. Dat heb je niet helemaal in de hand. Een goede voorbereiding gaat natuurlijk om de zaken die je wel in de hand hebt. Daar kun je net het verschil maken. Een plan B voor als het tegen zit. Daar kun je mensen op voorbereiden en in meenemen. Dat is wat je mag verwachten van de leider. Dirk Kuijt brengt het mooi onder woorden en daarom is deze video voor mij een mooie les in voorbereiding.

Als je dit een leuk artikel vindt, dan ben je ook geïnteresseerd in;
-Nederland Chili 2-0 een les in verandering.
-Nederland Australië 3-2 een les in verwachtingsmanagement.
-Nederland Spanje 5-1 een les in ondernemerschap.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten