zaterdag 2 december 2023

De zonnepanelen op het dak van de rijken hebben geen meetbaar effect voor het klimaat maar maakte ze wel rijker.

Er ligt sneeuw in Leeuwarden. Zo’n ochtend dat je denkt ik moet naar buiten. Als je dan buiten wat wandelt door de weilanden en woonwijken dwalen je gedachte als vanzelf wat af. Het zijn de weken van de bespiegelingen, het zoeken naar verklaringen. Verklaringen voor de uitslag van de verkiezingen natuurlijk. De groei van rechts. Wat er mankeert aan het verhaal van links. Of links en rechts eigenlijk nog wel bruikbare lijnen zijn.

Afgelopen week schreef  ik een post op X over Jetten, hoe het kan dat Jetten, voorman van D66, negatief oordeelt over mensen die in de fossiele industrie werken maar wel een gift van 100.000 euro kan incasseren van Corendon. Een bedrijf dat ook een vliegtuigmaatschappij exploiteert. Wat voor signaal geef je daar eigenlijk mee af dacht ik. Een post met aardg wat reacties maar een daarvan bleef hangen. Waarom ik zo tegen links hitste. 

Het was ook de week waarin het duidelijk werd dan 70.000 mensen die iets met het klimaat van doen hebben naar oliestaat Dubai vliegen. Deze oliestaat is zeg maar bestuurlijk niet onomstreden. Dat een van de eerste besluiten die daar genomen werd gaat over het verdrievoudigen van de inspanningen voor kernenergie kan ik zelfs na een wandeling van een kilometer of tien vanuit het linkse perspectief niet plaatsen. Toen ik er iets over zei op X kreeg in een reactie dat voor de formule 1 ook veel mensen vliegen.

Al wandelend kwam ik langs een Vinex wijk waar nauwelijks een huis onder de 500,000 euro te vinden is. Elk huis voorzien van de maximale hoeveelheid zonnepanelen. Het succes van de Groenlinkse klimaatboodschap mijmerde ik.

De rijkeren onder ons leggen met het klimaat als alibi de daken vol met gesubsidieerde zonnepanelen. Het zorgt ervoor dat deze supergeïsoleerde huizen voorzien van een gesubsidieerde warmtepomp nog amper energielasten hebben. De aanschaf werd gesubsidieerd en ja de salderingsregeling zorgt ervoor dat je maximaal kan profiteren van de opbrengsten. In veel gevallen gaat dat samen met een elektrische auto van de zaak. De stroom kost niks en de bijtelling is laag. Allemaal voor het klimaat.  

Ik zie de verhalen van die nulenergie woningen wekelijks voorbijkomen. Gepusht door de publieke omroep vertellen mensen van enige welstand hoe ze het klimaat supporten met hun energiearme woning. Dat klimaatverhaal moet je echt met een korrel zout nemen want er is niemand die zoveel investeert in zijn huis als dat zou resulteren in een verhoging van de woonlasten. Je spaargeld verdampt dankzij de inflatie, je krijgt nul rente maar je kan onmiddellijk je vaste lasten verlagen door te investeren in energiemaatregelen. Als extra beloning krijg je een schouderklop omdat je zo goed met het klimaat bezig bent. 

Onlangs konden we lezen dat banken bereid zijn om meer hypotheek te verstrekken aan kopers van energie vriendelijke woningen. In gewoon Nederlands betekent het dat de eigenaren van huizen die met subsidie energieneutraal werden gemaakt dus niet alleen lagere woonlasten hebben waardoor ze twee keer extra met het vliegtuig op vakantie kunnen nee er volgt ook nog een bonus in de vorm van een onbelaste waardestijging. 

De pakketbezorger in zijn sociale huurwoning heeft het nakijken. Als hij of zij al zo gelukkig is een woning te hebben kunnen bemachtigen. In plaats van alle sociale huurwoningen met maximale subsidies energieneutraal te maken zodat de koopkracht van mensen die moeilijker rond kunnen komen direct zou verbeteren werden de rijken in de watten gelegd met een geweldig alibi. 

Jetten de verpersoonlijking van de linkse groene gedachte reserveerde nog eens 30 miljard extra voor het klimaat zonder directe bestemming. Niet om de veertigduizend daklozen die Nederland telt een dak boven het hoofd te geven nee de bestemming is onbekend. Daarbovenop stelde PvdA GroenLinks een leider aan die met name bekend staat als klimaatpaus. Alle ballen dus op de lijn waarbij de welvarenden welvarender worden met het klimaat als alibi.

Het zal je niet ontgaan zijn dat een van de belangrijkste columnisten van de Volkskrant met  regelmaat schrijft dat de mensen aan de rechterkant van het spectrum dom zijn. Het probleem voor links is eerder dat de kiezer niet dom is. Zoals reclameguru Ogilvy het ooit formuleerde, 'de consument is niet dom, het is je moeder'. De zonnepanelen op het dak van die welvarenden hebben geen meetbaar effect voor het klimaat maar maakte ze wel meetbaar welvarender. 

De kiezer weet dat dacht ik terwijl ik mijn muts nog eens wat verder over het hoofd trok. Aan het eind van de wandeling in de volkomen windstilte liep ik langs een weiland met besneeuwde zonnepanelen. Met de energievoorziening in Leeuwarden loopt het gelukkig wel gesmeerd dacht ik.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten