maandag 9 april 2012

E-health. De dokter schrijft een app voor.

De dokter schrijft
een app voor.
E-health en zelfmanagement zijn steekwoorden voor de komende jaren. De toenemende kosten voor de zorg zal de patiĆ«nt verder naar het internet drijven, omdat hij daar tegen lage kosten behandeld kan worden. Op dit moment willen de zorgverzekeraars er nog niet echt aan, het gaat meestal immers om preventie en dat is niet het traditionele werkveld van de verzekeraars. Zodra de zorgverzekeraars over gaan tot het vergoeden van zelfmanagement oplossingen staat de zorg op zijn kop, zoveel is wel duidelijk. Op het internet is al een ruim aanbod van programma's aanwezig op het gebied van stoppen met roken en drinken, hulp bij dementie en depressie en dat soort onderwerpen. E-health gaat niet alleen om preventie maar kan tegenwoordig ook helpen bij medicijn gebruik. Via een app met daarin een dagboek kun je bijhouden hoe en wanneer je, je medicijnen moet gebruiken dit kan helpen om de dosering aan te passen. Een toekomst waarin de dokter naast medicijnen een app voorschrijft is niet ondenkbaar. De enorme groei van mobiele telefoons en tablets zorgt ervoor, dat we steeds vaker online en mobiel bereikbaar zijn. De social media zorgen voor een communicatie explosie. We willen alles delen. 
Elke dag een taakje
Met dat gegeven in het achterhoofd waaien nu de “Daily Chalenges” uit Amerika over. Elk dag een taakje. Goede voorbeelden zijn het Daily Challenge platform van het Amerikaans bedrijf MeYouhealth en het bedrijf DailyFeats dat zegt dat mensen hun doelen kunnen bereiken door kleine dagelijkse positieve stapjes. Het zou ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen en dus vitaler worden. Oprah was er in ieder geval erg lovend over en dat helpt in Amerika. Het is een beetje een mengvorm van serious gaming en social media. De dagelijkse taakjes moeten ervoor zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Heb je je taakje goed uitgevoerd dan volgen de onvermijdelijke punten. 
Elke dag een positief stapje
Je kunt de resultaten natuurlijk ook direct delen met vrienden en familie via Facebook en Twitter. Die je vervolgens weer bemoedigende virtuele schouderklopjes kunnen geven. Taak vergeten, dan word je er natuurlijk aan herinnerd. De taken zijn niet al te ingewikkeld. Het opruimen van al mijn balpennen die stuk waren vond ik wel een aardig voorbeeld. De taken zijn vooralsnog gericht op de mentale fitheid. De combinatie van zorg en social media is erg interessant. We staan aan de vooravond van grote veranderingen op het gebied van de zorg. Iedereen roept om het hardst dat we de zorg in de toekomst niet meer kunnen betalen. Afgelopen week was het nog volop in het nieuws. De eigen bijdrage zorgt ervoor dat mensen met psychische problemen zich niet meer aanmelden, het wordt te duur. We moet ook op dit vlak innoveren en misschien biedt het internet met E-health dan uitkomst. 





Geen opmerkingen :

Een reactie posten