donderdag 19 april 2012

#Frysk een sympathieke Twitter campagne.


De stichting Praat mar Frysk zet twitter in als goodwill medium voor de Friese taal. De derde donderdag van april zou voortaan als Friese twitterdag door het leven moeten gaan.  Dus vergeet dat het vandaag de dag van de Duitse taal is en vergeet dat het vandaag secretaresse dag is nee het is vandaag de dag van de Friese taal. Nu ben ik geboren en getogen in Leeuwarden. Buiten de provincie Friesland zal het niet echt bekend zijn maar in de Friese hoofdstad wordt het Fries weinig gesproken. Misschien een beetje stadsfries maar het Liwadders is daar de voertaal. Zoals zovelen in Leeuwarden moet ik zeggen dat ik het Fries niet spreek maar wel goed versta. Je kunt dus prima Fries tegen mij spreken maar ik spreek bij voorkeur terug in Nederlands. Ik heb wel sympathie voor de taal want het is een taal boordevol emotie en ik begrijp heel goed dat echte Friezen hun emoties beter onder woorden kunnen brengen in het Fries. 
Het is een actie van Praat mar Frysk een organisatie die de Friese taal bevordert. Het idee is eenvoudig Tweeps worden verzocht om in het Fries te twitteren en het berichtje af te sluiten met #Frysk. De hashtag was al trending en daarmee is het eerste succes geboekt. De organisatie is gelukkig vandaag niet streng, spelfouten zijn toegestaan. Het Fries is een kleurrijke taal met verbazend authentieke woorden die me soms doen denken aan het Belgisch en het Zuid-Afrikaans. “Izere lukbullig” (ijzeren treklichaam) voor locomotief en “leeg by de grun frette” (laag bij de grond eten) voor picknicken zijn wat mij betreft toppers, de spelling zal overigens wel niet goed zijn maar gelukkig mag dat dus vandaag. Dat de social media het schrijven bevordert dat wisten we al maar dat een hypermodern medium als Twitter kan bijdragen voor het in stand houden van een oude taal is natuurlijk mooi.


Wil je overigens weten hoe je zaken correct spelt in het Fries dan bestaat er ook een handige app. Ik werd er net op geattendeerd. Je vindt hem in de appstore met het zoekwoord watwurdit Zo weet ik nu dat de juiste spelling voor locomotief "izere lukbullig" is met een dakje op de eerste u. 

2 opmerkingen :

  1. download de app die we ontworpen hebben, altijd handig zo'n woordenboekje op je iPhone. Linkje naar de appstore: http://itunes.apple.com/nl/app/wat-wurd-it/id417218658?mt=8

    BeantwoordenVerwijderen