vrijdag 14 september 2012

Joeri, vroeg om wat tips voor zijn weblog. Ik schreef er een artikeltje over met negen tips.


Best Joeri, 

Gister vroeg je me in een DM op twitter of ik nog wat tips had voor jullie weblog over accountmanagement. Ik vond het een leuke vraag en heb wat tips uitgewerkt. Als schrijvende dacht ik hier zit ook wel een leuk stukje in. Ik heb jullie blog gelezen, afgezien van wat schoonheidsfoutjes ziet er aardig uit. Het internet staat vol met tips voor het opzetten van een succesvolle weblog. Even googelen en je hebt ze op een rijtje. Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik aan dat wellicht al bekende rijtje de volgende elementen toevoegen.

1 Wees persoonlijk. Het helpt als je wat meer over je eigen ideeën spreekt. Een artikel  dat je hebt gelezen is een prima aanleiding. Maar het gaat erom wat jij te vertellen hebt. Kies zorgvuldig een onderwerp waar je iets zinnigs over weet te vertellen.
2 Wees niet bang. Je krijgt allerlei betweters over je heen. Meestal anoniem. Het wemelt op het internet van mensen die anderen bekritiseren terwijl ze zelf een schuilnaam of alias hanteren. Je hebt de spelfoutenpolitie die zeuren over dees en tees. Trek je er niks van aan maar beschouw het als opbouwende kritiek om je stijl te verbeteren. Ben je niet helemaal zeker van je bericht vraag dan een objectief iemand om eens mee te lezen voordat je publiceert. Blijf beleefd en reageer altijd.
3 Wees correct. Vermeld altijd de bron of verwijzingen. Geef mensen credits die ze ook toekomen. Zorg dat de getallen en begrippen die je gebruikt kloppen. Google is handig. Of het nu gaat om een moeilijk woord of om het controleren van een getal.
4 Wees actueel. Deze is belangrijk. Als je een bericht schrijft dat echt op de actualiteit zit heb je kans op meer exposure.
5 Wees een tweep. Een opvallende kop in een tweet zorgt voor meer hits dan een obligate tekst. Als je een leuke, opvallende tweet plaatst op het juiste moment dan realiseer je veel meer traffic naar je blog. Uit ervaring weet ik dat je ’s avonds de meeste lezers trekt. Gebruik Twitter om je blog onder de aandacht te brengen. Je kunt gerust ’s ochtends, om een uur of half twee en om een uur of zeven ’s avonds een tweet plaatsen om je blog onder de aandacht te brengen. Immers mensen lezen niet al je Tweets. Experimenteer met verschillende teksten in je tweet. De ene tweet is de andere niet. Je leert met vallen en opstaan. Heb je veel volgers op Twitter dan krijg je ook meer traffic op je weblog.
6 Wees creatief. Simpel, probeer een eigen invalshoek te us relevant te zijn. Zaken op een manier te bekijken zoals anderen dat niet doen.
7 Wees vasthoudend. Wil je een goed gelezen weblog opzetten dan is volhouden belangrijk. Een keer een berichtje plaatsen dat lukt wel. Maar om elke week of elke twee weken wat te publiceren valt lang niet altijd mee. Dat vergt discipline.
8 Wees eenvoudig. Probeer in een artikel een onderwerp te behandelen. Je zult zien dat je al schrijvende allerhande zaken bij de kop neemt. Als je het dan terug leest begrijp je er geen bal meer van. Heb je veel stof schrijf dan wat meer berichten. Probeer het kort en bondig te houden. Ze zeggen niet voor niets schrijven is schrappen. Vaak kun je veel tekst weghalen en wordt daarmee het artikel alleen maar beter. Dit geldt overigens ook voor zinnen. Liever wat meer korte zinnen dan lange zinnen met bijzinnen.
9 Wees nieuwsgierig. Het bijhouden van statistieken op je website levert je aardige feedback. Je ziet direct welke berichten de meeste traffic genereren. Dat kan je verder helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl. Als je een beetje ambitie hebt dan kan het helpen om steeds betere berichten te schrijven die de traffic van je vorige berichten overtreffen.

Natuurlijk kun je dit aanvullen met tientallen tips over frequentie, tekst lengte, het gebruik van tussenkoppen enzovoort. Het belangrijkst is denk ik toch dat je iets doet dat bij je past over onderwerpen die je leuk vindt. Als je nieuwsgierig en ambitieus genoeg bent dan zul je door het te doen leren wat voor jou het beste werkt. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt.Veel succes ermee. 

Met vriendelijke groet,

Tadek Solarz

Geen opmerkingen :

Een reactie posten