dinsdag 18 september 2012

Jan Dirk Bijker; Voor werkelijke gedragsverandering is meer nodig dan een externe beloning.

Gastblog van Jan Dirk Bijker. 
Partner bij Coolminds. Hij schrijft regelmatig artikelen 
over E-Health en self-management.
Menzis lanceerde deze week een eigen loyalty systeem. Deelnemers kunnen punten verdienen met gedrag waarmee zij hun eigen gezondheid stimuleren of anderen ondersteunen. Deze punten kunnen worden ingezet voor aanvullende verzekeringen, vermindering van het eigen risico of nuttige producten. Voorzitter van de Raad van Bestuur, Rogier van Boxtel lichtte het concept toe in de landelijke pers. Een van de vragen die werd gesteld was wie controleert of de gemelde activiteiten ook werkelijk worden uitgevoerd. Ben je wel lid van de sportschool en lever je wel mantelzorg, zoals je opgeeft? Het antwoord was helemaal van deze tijd. “Nee, dat gaan we niet controleren, we gaan uit van de motivatie van de mensen zelf en we vertrouwen hen daar in.” Dit vind ik krachtig. Er zal heus iemand misbruik maken van deze opzet, maar daar moet niet de focus op worden gelegd. Het draait om positief motiveren van mensen om bezig te zijn met de eigen gezondheid, of die van een ander.

Het initiatief is een doorbraak en ik juich het toe. Ik wil ook graag alvast een suggestie geven voor een passend vervolg. De drijfveer die wordt geboden is van extrinsieke aard. Het is daarmee een stimulans voor mensen die voor zich zelf al hebben bepaald dat ze gezond willen leven, of anderen daarbij willen helpen. Het Menzis systeem geeft ook een eerste zetje aan mensen die die intrinsieke motivatie nog niet gevonden hebben. Maar er kunnen voor deze groep geen wonderen van worden verwacht. Voor werkelijke gedragsverandering is meer nodig dan een externe beloning. Bestaande patronen moeten worden doorbroken en vervangen door nieuw gedrag. Intrinsieke motivatie is daarbij een voorwaarde voor succesvolle gedragsverandering.

Menzis kan nu een volgende stap zetten als zij de deur wijd openen voor allerlei programma’s en platformen op het gebied van self-management. Denk daarbij aan stoppen met roken op de stopsite van Stivoro, minder drinken op minderdrinken.nl van Trimbos, of het Menzis eigen Youplus. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten