maandag 3 november 2014

Voor de prijs van een kilometer asfalt kunnen ze marktleider worden in een nieuwe industrie.

Voor de prijs van een kilometer snelweg
worden we marktleider
"De Haagse overheid gelooft steeds openlijker niet meer in een toekomst voor het Noorden. Luister maar naar Coen Teulings, op dat moment nog directeur van het Centraal Planbureau (CPB), als hij een lezing geeft in Leeuwarden. Als één van 's lands invloedrijkste overheidsadviseurs wil hij dit even kwijt: in de kenniseconomie van de toekomst zal het Noorden deels achterblijven. Voor Friesland heeft het 'geen zin om te proberen de concurrentie aan te gaan met de Randstad.' Friesland, met Leeuwarden voorop, zegt het CPB-boegbeeld, dat is 'achterstand'.

Ik werd geattendeerd op bovenstaand artikel en na een moment van weerstand en boosheid dacht ik alleen Don Quichot kan hier iets aan doen. Het is een langjarig proces van uitholling van de lokale economie. Het zou te makkelijk zijn om een lijst op te sommen van vreemde projecten waar de Noordelijke provincies handenvol geld in steken. Zoals bijvoorbeeld een snelweg tussen Leeuwarden en Dokkum die een paar honderd miljoen moet kosten. Geld dat in de zak van de provincie brandt na verkoop van energie aandelen Nuon. Maar het is water naar de zee dragen. Nationaal en internationaal opererende bedrijven sluiten hun vestigen in het Noorden met als gevolg enorme leegstand van kantoren die niet opgevangen kunnen worden door de lokale economie. Ook de overheid trekt zich daar waar mogelijk terug. De lokale overheid denk nu met een snelweg naar Dokkum de economie aan te kunnen jagen. De kosten van het onderhoud van die snelweg zullen ons de komende jaren nekken maar dat is een zorg voor later. Ik zie het met lede ogen aan. 

De noorderlingen werken overigens zelf al sinds jaar en dag mee aan de uitholling van hun lokale economie. Ik kan me herinneren dat ik begin jaren negentig van de vorige eeuw een jaar of vijf een aardige vestiging had in Amsterdam. Leerzaam was het. Je kon vanuit Amsterdam goed new business afspraken maken met ondernemingen in Groningen en Friesland. Wanneer we dezelfde afspraak probeerden te maken vanuit de vestiging in Leeuwarden, als proef op de som, kregen we nul op het rekest. Wat uit de randstad komt is lekker. Sindsdien is het er niet beter op geworden. Zo gaat het ook met de bouw en tal van andere sectoren. Of ik er somber van wordt. Nou nee. Afgelopen week stond ik weer eens een uur in de ochtendspits van Amsterdam. Eigenlijk staat de hele randstad voortdurend vast. Wat een verspilling van talent. Als mijnheer Teulings dat bedoelt met de kennis economie dan heeft hij mijn zegen. 

Met projecten voor de Oculus Rift behoort het in Leeuwarden gevestigde Coolminds tot de front runners van een hele nieuwe tak van industrie. Ze ontwikkelden al spraakmakende doorbraken in het behandelen van angststoornissen met behulp van Virtual Reality. Hersenchirurgen tonen interesse in de door hun geschetste mogelijkheden en ze hebben nog meer in de pipeline. Natuurlijk zou het fijn zijn als ze daar wat support voor kregen van lokale overheden. Juist omdat er in het noorden geen klimaat en geen infrastructuur is voor innovatie. Met het geld van een kilometer asfalt van de vierbaansweg naar Dokkum kunnen ze in Leeuwarden marktleider worden in deze zeer beloftevolle industrie. In het kielzog zouden ze in staat zijn om ook de lokale opleidingen te voorzien van state of the art mogelijkheden en zo helpen werkgelegenheid aan te jagen. Maar zo werkt het niet, zoals Buning al zei en de boer hij ploegde voort. 

Geen opmerkingen :

Een reactie posten