maandag 12 december 2016

Hoed u voor succesvolle marketingverhalen.

Je kan geen marketingblog lezen of er staat wel iemand op die je vertelt hoe het moet of hoe het niet moet. Wat werkt en wat dood is.

Dat je niet meer kan bellen om iets te verkopen, dat TV niet meer weer werkt of juist wel, dat een contentstrategie de oplossing is voor alle marketingproblemen of dat alles nu draait om inboundmarketing. Dat verkopen alleen nog via de social media kan of dat je succes afhangt van een journalistieke aanpak. Dat small juist nu beautiful is en dat merken gebakken lucht zijn. Dat alles draait om een serviceconcept of om merkambassadeurs.

Nee, het gaat niet goed met je marketing omdat je SEO,SMO of je adword strategie niet op orde is. Je gaat het niet redden omdat er in de toekomst alleen nog maar betekenisvolle bedrijven bestaan, je moet vooral denken als een uitgever, alles op alles zetten om millennials te bereiken en zet je the why centraal dan gaat je bedrijf vanzelf groeien.

Het is maar een kleine greep uit wat je zoals moet doen. Allemaal richtingen vergezeld van stappenplannen opgeschreven in whitepapers die je gratis kunt downloaden. Succes ligt eigenlijk voor het oprapen je hoeft alleen maar uit te voeren wat wordt opgeschreven.

De marketingblogcultuur is vluchtig. Teksten moeten niet te lang worden anders worden ze niet gelezen. Het is een soort marketing snackcultuur geworden. Schrijven over marketing en marketingcommunicatie is schrijven over een breed speelveld. De strategische aspecten van marketing hebben invloed op vrijwel elke discipline binnen een bedrijf, invloed die ook nog eens twee kanten uitwerkt. 


Bedrijven die met consumenten communiceren kunnen een wereldspelers zijn of alleen marktleider in Drenthe. Een zak chips van een euro verkopen werkt een beetje anders dan het verkopen van een heftruck van 50.000 euro. Je kan een marketingoperatie runnen die zich bezig houdt met het verkopen van bier, auto’s, vliegtuigen, kopieerapparaten, kip, verzekeringen of een snoepwinkel in de Kalverstraat

Strategie wordt niet zelden verward met de inzet van middelen en er wordt niet zelden over marketing gesproken terwijl marketing communicatie wordt bedoeld. Verklaarbaar, in een klein bedrijf met één marketeer worden alle disciplines verenigd in één persoon die soms ook nog de verkoop erbij pakt. Bij Coca Cola hebben ze voor elk middel, elk kanaal, elke discipline afdelingen met bazen en medewerkers. Marketing is een containerbegrip dat voor bijna elke lezer een andere lading heeft. We discussiëren over een hond maar is het een Deense Dog of een Chiwawa.

Elke ontwikkelingsfase van een bedrijf vergt een andere aanpak.

Heb je een naamsbekendheid van 90% dan worden er andere dingen van een marketeer gevraagd dan voor een start-up. Ben je de baas van een lokale supermarkt dan gelden er andere spelregels dan voor de marketing operatie van een metaalverwerkend bedrijf in Tiel. Als je al die verschillende omstandigheden in beeld hebt komen de concurrenten er ook nog bij. Die zitten niet stil en hebben invloed op jouw handelen, net als het weer en daarmee vergeet ik bijna het belangrijkste onderdeel, je product of dienst.

Marketingmanagers en directeuren lopen hun succes uit te venten alsof ze zelf het licht hebben uitgevonden maar de meeste succesvolle marketing managers zijn simpelweg oogstmanagers, de manager of medewerker die verantwoordelijk was voor het zaaien staat minder vaak in de spotlights. Zaaien is nu eenmaal minder sexy dan oogsten.

Terwijl er jaar op jaar miljoenen zijn gestopt in marketingcommunicatie om toch vooral de naam bekend te maken wordt succes zomaar toegedicht aan iets met het internet. Succesvolle marketingmanagers werken vrijwel altijd met de erfenis van hun voorgangers. Het duiden van die context is minder populair.

Er zijn weinig topmarketeers die bij verschillende bedrijven steeds opnieuw succesvol zijn. Verklaarbaar, het krachtenveld waarin je werkt is immers afhankelijk van de economische omstandigheden, budget, product en de bedrijfspolitiek. Goed beschouwd werken marketeers elke dag in een onvoorspelbaar mijnenveld.

Als je een artikel leest waarin staat dat een aanpak succesvol was betekent dat toch vooral succesvol, op dat moment, in die marktomstandigheden, voor dat product, terwijl de concurrentie zich in die fase bevond en met deze medewerkers en dan vergeet ik nog veel andere variabelen. Ik zou daarom bijna zeggen "hoed u voor marketing succesverhalen".

De marketingblogcultuur is vluchtig en houdt weinig rekening met alle variabelen. Dat is ook vrijwel onmogelijk want alleen al het formuleren van een deugdelijke situatieschets zou zoveel regels tekst kosten dat de gemiddelde bloglezer direct zou afhaken. Er wordt veel geschreven over marketing, heel veel. Een teken aan de wand. Over de wet van de zwaartekracht kan je immers maar één boek schrijven. 


De eerlijke conclusie zou moeten zijn “we weten het gewoon niet precies”. Daarin schuilt immers ook juist de schoonheid, dat je elke dag met die duizenden variabelen aan de slag mag om iets nieuws te bedenken.

1 opmerking :

  1. Terwijl professionals met een exact vak weten wat het is om te twijfelen kiezen wij marketeers er vaak voor om een buitengewone stelligheid te presenteren. Terwijl juist ons vak dat per definitie niet toestaat. Kortom; durf openlijk te twijfelen, daar sorteer je nog het meeste effect mee.

    Ronald(@)ronaldenco.nl

    BeantwoordenVerwijderen