donderdag 20 januari 2011

12 tips voor de wat serieuzere linkedin netwerker

Met meer dan 1.6 miljoen profielen de balangrijkste site
voor netwerkend Nederland



Steeds meer mensen hebben een profiel op de website van Linkedin. Zelf ben ik er ook al een tijd mee aan de slag. Nu heb ik het gevoel dat de meeste zaken op orde zijn. Natuurlijk, ik zou nog wat meer aanbevelingen moeten hebben en wellicht een prezi of een aardig verhaal op slide share. Voor het laatste zetje naar een goed bijgewerkt profiel heb je toch wat tips nodig. De tips die ik zelf het handigst vond heb ik overzichtellijk op een rijtje gezet. Heb je tips die ik gemist heb maar van groot belang zijn reageer dan even dan zet ik ze erbij.


Tip 1 Het profiel, wanneer je het profiel maakt moet je in gedachten houden dat het niet zozeer is wat jij wilt vertellen maar meer wat anderen van jou moeten weten. Maak het profiel relevant voor de bezoeker. Het helpt als je niet denkt aan groepen bezoekers maar aan bijvoorbeeld dat ene bedrijf waar je graag voor zou willen werken en dan nog het liefst die ene persoon met wie je dat gesprek voert. Beschouw je linkedin profiel in een dergelijk geval als een open sollicitatie. Dezelfde regel gaat natuurlijk ook op als je op zoek bent naar projecten. Zorg ook voor een prima foto. Niet alle foto’s passen. Het formaat is 80x80 pixels.
Tip 2 De URL Van Linkedin krijg je standaard een URL toegewezen (bijvoorbeeld ww.linkedin/in/b79cd2442). Je kunt de laatste cijfers en letters vervangen door een naam zie voorbeeld http://nl.linkedin.com/in/tadeksolarz  Hierdoor wordt de link beter herkenbaar en natuurlijk persoonlijker en daardoor beter bruikbaar. Op de profiel pagina kun je verder makkelijk aangeven welke informatie zichtbaar mag zijn voor bezoekers. Ik adviseer om gewoon alle knoppen aan te zetten tenzij er zwaarwegende privacy reden zijn om dit niet te doen.
Tip 3 Personal branding. Linkedin is toch een plek voor personal branding. Wat zoveel betekent als een goede etalage maken van jouw winkel. Soms ben je zelf de winkel. Als je die etalage gemaakt hebt houd er dan rekening mee dat er ook kijkers komen. Zorg er voor dat mensen jouw profiel komen bekijken en je wellicht een aanbieding doen die je niet had willen missen. Gebruik je persoonlijke LinkedIn URL op blogs, forums en andere social networks zoals bijvoorbeeld Hyves. En verwerk je persoonlijke LinkedIn URL in je emailfooter of onderteken er je mail mee. Dat heb ik overigens zelf ook nog niet op orde. In Amerika begint linkedin een populaire vervanging te worden van het visitekaartje. Een vermelding van je linkedin URL op je visitekaartje kan dus een aardige toevoeging zijn.
Tip 4 Vragen stellen en vragen beantwoorden. Als je regelmatig vragen stelt en vragen beantwoordt kun je een reputatie opbouwen als expert. Bezoekers putten daar vertrouwen uit. Als je antwoord krijgt op vragen bouw je weer nieuwe contacten op. Het is een goed onderdeel van linkedin. Overigens is hier ook de regel van toepassing dat je oprecht geïnteresseerd moet zijn.
Tip 5 Contact instellingen. Onder het kopje opportunity preferences kun je aangeven op welke manier je gebruik wil maken van Linkedin. Als je niet benaderd wilt worden voor een nieuwe baan laat dan de onderdelen career opportunities en job inquiries leeg. Als je alleen zakelijke aanbiedingen wilt maak dat dan duidelijk kenbaar.
Tip 6 Geef aanbevelingen. Als je tevreden bent over een adviseur, leverancier of andere partner geef dan aanbevelingen. Meestal krijg je dan aanbevelingen terug. Natuurlijk kun je ook andere initiatieven nemen om aanbevelingen te krijgen. Het is een klassieke netwerkers activiteit.
Tip 7 E-mail adres. Zorg ervoor dat je primaire mail adres niet een zakelijk adres is maar een privé adres. Wanneer je zakelijke adres onverhoopt veranderd dan heb je dat goed geregeld. Het mooiste is natuurlijk een eigen domein dat staat professioneel en is blijvend. Gmail en hotmail worden steeds meer geblokt door spamfilters.
Tip 8 Websites. je kunt een aantal websites toevoegen. Nadat je de edit knop gebruikt hebt volgt er een dropdown menuutje. Kies daar voor “Choose” daarna kun je je eigen adres intikken. Op veel profielen wordt van deze optie geen gebruik gemaakt. Het is een simpele ingreep, het staat netter en het helpt bij het gevonden worden.
Tip 9 Interest. Je kunt binnen linkedin zoeken op interesses. Je kunt daar rekening mee houden. Tik de woorden in waar jij op gevonden wilt worden. Houd er eigenlijk voortdurend rekening mee dat de zoekmachines van Bing en Google meekijken.
Tip 10 Groepen. Je kunt je aansluiten bij groepen. Kies de groepen waar je iets mee hebt of kies groepen waar je iets mee wilt gaan hebben. Natuurlijk kun je ook zelf een groep starten. Wanneer je zelf een groep start geeft dit enige autoriteit. Als je je aansluit bij groepen kun je ook weer nieuwe, soms interessante of leuke oude contacten vinden. Natuurlijk kunnen ze jou zo ook makkelijker vinden.
Tip 11 Nieuwe contacten. Als je een nieuw contact uitnodigt, maak dan een persoonlijk bericht. Geef eventueel aan wat je voor dit contact zou kunnen betekenen. Helemaal goed is het wanneer je afsluit met je handtekening, naam, boodschap, mail en of website.
Tip 12 Verbeter je Google positie. Linkedin geeft zoekmachines toestemming om jouw profiel te indexeren. De site zit erg goed in elkaar en scoort dus erg hoog. Wanneer mensen je zoeken via een zoekmachine wordt je profiel zichtbaar, houd daar dus rekening mee. Pas je URL dus aan zoals aangegeven bij tip 2.


Ik realiseer me dat deze lijst niet uitputtend is. Ik houd me natuurlijk aanbevolen voor goede aanvullende tips en tricks.

2 opmerkingen :