Er verandert minder dan je denkt. |
Nassim Taleb schreef er met "De Zwarte Zwaan" een mooi boek over. Het zijn de zwarte zwanen, de toevallige gebeurtenissen. die ons leven bepalen, van succesvolle bedrijven tot oorlogen. Verandering is sexy, wat gelijk blijft is oninteressant.
We willen alles kunnen verklaren. Het leidt naar een stroom van succescases die ons steeds opnieuw worden voorgeschoteld als een mogelijk nieuwe route voor het eigen succes. Apple, Red Bull, Facebook, Uber, AirBnB, Chipotle, Amazon. De succescases achter het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld, Rio Tinto of super baggeraar Boskalis zijn minder bekend.
Dat succes gebaseerd is op louter geluk en een toevallige samenloop van omstandigheden, wil er maar moeilijk in. Toch zijn er maar weinig succes cases bekend die beginnen voor het begin. Dat voor de start van de onderneming of de business case werd opgeschreven dat het een succes zou worden.
Jaarlijks worden in de wereld meer dan 20 duizend nieuwe producten gelanceerd. Van alle nieuwe merken mislukt 52 procent en van alle individuele producten zelfs 75 procent. Steve Jobs schreef niets over The Why voordat hij in 1977 begon met Apple. De verklaringen voor succes wordt steevast achteraf geduid. Goed beschouwd kun je daar niets mee. Je wilt immers op voorhand weten of het gekozen pad zal leiden naar succes.
Vaynerchuk, Sinek, Semler, Godin en Solis, het zijn maar een paar namen uit een lange lijst die elke marketeer op zoek naar nieuwe ideeën moeiteloos kan reproduceren. Ideeën die inmiddels het internet domineren, of misschien wel besmetten. We vormen een mening op de best beschikbare informatie en hechten de meeste waarde aan eigen ervaringen. Dat heeft een naam, de availabilty bias. Kennis die het meest eenvoudig is te ontsluiten gebruiken we in de besluitvorming. Informatie waar we niet over beschikken nemen we niet mee.
Een mooi cocktail. We gebruiken achteraf duiding, persoonlijke ervaring en de makkelijkst beschikbare informatie om beslissingen te nemen. Het internet heeft daar sterk aan bijgedragen. Informatie is via zoekmachines snel te ontsluiten. Die informatie concentreert zich wel op de eerste tien zoekresultaten. Omdat verandering nu eenmaal interessanter is dan hetgeen hetzelfde blijft kun je de uitkomst ongeveer wel raden.
Een stukje Hollandse kaas is soms de constante in alle veranderingen.
Een regel tekst uit een korte Twitter conversatie met Tristan Lavender vormde de aanzet tot de deze blog. Het was zijn reactie op mijn tweet waarin ik me afvroeg of er al iemand nadacht of Pokemon go in speeltijd een bedreiging zou zijn voor Facebook, Twitter en de televisie. Een berichtje om de hijgerige gekte te verbeelden waar marketeers aan bloot worden gesteld. Het zoeken naar wat nieuw is, naar wat anders is.
Nederland gaat nog steeds en masse op hetzelfde moment op vakantie en we nemen nog steeds dat Hollandse stukje kaas mee. Als je voor het eerst in de sportschool komt en een kluisje voor je kleren uitzoekt is de kans groot dat je de volgende keer datzelfde kluisje gebruikt. Kijk maar eens waar je gaat zitten in een groep. Kijk maar eens naar je eigen gedrag.
In werkelijkheid is dat gedrag en zijn onze motieven om iets te willen bezitten in de afgelopen 1000 jaar niet of nauwelijks veranderd. In plaats van concentreren op de verandering, zou je ook eens kunnen kijken naar wat onveranderd blijft.
Geen opmerkingen :
Een reactie posten